περιοδικά,κόμικ

Ποιο είναι το αγαπημένο σου κόμικ;

Ίσως στους σημερινούς νέους φαίνεται λίγο περίεργο, αλλά δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που το internet δεν πρωταγωνιστούσε. Τότε που τα κόμικ ήταν ένα από τα βασικά μέσα ψυχαγωγίας! Και ναι, η επιστημονική ομάδα του polling έχει αρχίσει να μιλάει σαν τους παππούδες που “εγώ στην ηλικία σου…”, αλλά υπάρχει λόγος σοβαρός.

Για να καταλάβει κανείς καλύτερα, θα πρέπει να σκεφτεί ένα κόσμο χωρίς φουμπου και ινστα αλλά μια στοίβα περιοδικά δίπλα στο κρεββάτι, στην τουαλέτα ή βασικά παντού! Οι 25 και πάνω, σίγουρα θυμούνται την πρωτομηνιά για να πάνε στο περίπτερο και να αγοράσουν το νέο τεύχος από το αγαπημένο τους κομικ ή ακόμα και την αποβολή που πήραν επειδή μέσα από το βιβλίο της ιστορίας είχαν το περιοδικό τους (και ο καθηγητής καβάτζωσε και το περιοδικό).

Για τους περισσότερους, τα κομικ αποθηκεύτηκαν μετά τιμών σε κάποιο πατάρι. Μια φορά στο τόσο όμως τα κατεβάζουν για να φρεσκάρουν τη μνήμη τους και να θυμηθούν τους αγαπημένους τους ήρωες. Κάποιοι γενναίοι, συνεχίζουν να τα ξεφυλλίζουν ακόμα. Πάντα με την προσοχή που αρμόζει στα κειμήλια της προ internet εποχής. Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Διάλεξε το αγαπημένο σου κόμικ!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Οι συμμετοχές του poll

1. Conan

«Ανάμεσα στο χρονικό διάστημα όπου οι ωκεανοί κατάπιαν την Ατλαντίδα, και τις λαμπερές πόλεις, και των ανερχομένων γιών του Άρειου, υπήρξε μια εποχή που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. Τα λαμπερά βασίλεια απλώθηκαν σ’ όλο τον κόσμο σαν γαλάζιοι μανδύες. Τότε ήλθε ο Κόναν, ο Κιμμέριος, –μαύρα μαλλιά, βλοσυρά μάτια, με σπαθί στο χέρι, κλέφτης, φονιάς με μεγάλες μελαγχολίες, και μεγάλες ευθυμίες– να πατήσει τους χρυσαφένιους θρόνους του κόσμου κάτω από τα σανδάλια του.»

Έτσι συστηνόταν ο Κόναν στο οπισθόφυλλο κάθε τεύχους. Κάθε περιοδικό και μία νέα συλλογή σφαγιασμένων τεράτων! Στη Ελλάδα η πρώτη εκδοτική απόπειρα έγινε το 1970 αλλά η καλύτερη και μακροβιότερη ήταν το 1985 από την ΚΟΜΠΡΑ ΠΡΕΣΣ.

conan
Κόναν

2. Μίκυ μυστήριο

Ο Μίκυ αναλαμβάνει το ρόλο του ντεντέκτιβ στο Μίκυ Σίτυ και εξιχνιάζει διάφορες υποθέσεις. Η film noir αισθητική κάνει το κόμικ αρκετά ενδιαφέρον.

Μίκυ μυστήριο
Μίκυ μυστήριο

3. Βαβούρα

Πολυθεματικό περιοδικό με σύντομες ιστορίες κυρίως αγγλικής και ισπανικής προέλευσης. Από το 1980 που πρωτοκυκλοφόρησε με το σουρεαλιστικό του χιούμορ κέρδισε την πιτσιρικαρία (και όχι μόνο).

Βαβούρα
Βαβούρα

4. Αλμανάκο

Ενώ το 1990 ξεκίνησε σαν ένα ακόμα περιοδικό/ κόμικ, σταδιακά το αλμανάκο άρχισε να αποκτά το δικό του χαρακτήρα διατηρώντας μεν τις εικονογραφημένες ιστορίες προσθέτοντας όμως και εξαιρετικά άρθρα για αθλητισμό, ταινίες ή βιντεοπαιχνίδια.

Αλμανάκο
Αλμανάκο

5. Μπλεκ

Οι λίγο μεγαλύτεροι δεν παίζει να μην θυμούνται τις ιστορίες του! Οι ιστορίες του κόμικ επικεντρώνονταν στις προσπάθειες του Μπλεκ για την απελευθέρωση της χώρας του από τους Άγγλους αποικιοκράτες. Με βασικά του όπλα τις γροθιές κι ενίοτε το μαχαίρι του και η καραμπίνα του πρόσφερε στο ελληνικό κοινό ιστορίες αντίστασης από το 1969 έως και το 1994.

Μπλεκ
Μπλεκ

6. Κόμιξ

Το περιοδικό που μας έμαθε δημιουργούς όπως ο Καρλ Μπαρκς και ο Ντον Ρόσα. Οι ιστορίες του περιοδικού προέρχονταν κυρίως από το σύμπαν των ducks και τη λιμνούπολη με τον Scrooge και τον Donald σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το περιοδικό κυκλοφορούσε στην Ελλάδα για 25 συνεχή χρόνια, από το 1988, πριν κάνει ένα διάλλειμα και ευτυχώς να επανακυκλοφόρησε το 2014 αρχίζοντας την αρίθμηση ξανά από το 1.

Κόμιξ
Κόμιξ

7. Μίκυ Μάους

Δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε για το μίκυ μάους. Από το 1966 αποτελεί σταθερή αξία και κατέχει θέση στην καρδιά και τη βιβλιοθήκη μας.

Μίκυ Μάους
Μίκυ Μάους

8. Ποπάυ

Λίγο – πολύ όλοι ξέρουμε τον ευέξαπτο θαλασσόλυκο με το tattoo στο χέρι και την ιδιαίτερη αδυναμία στα ζαρζαβατικά. Ο Ποπάυ συνήθως έμπλεκε σε μπελάδες λόγω του Μπρούτο, ενός κάγκουρα με μάνα μάγισσα. Ο Μπρούρο ορεγόταν την όμορφη Όλιβ που όμως ήταν με τον Ποπάυ. Ο Ποπάυ λοιπόν έπρεπε να την προστατέψει!

Ποπάυ
Ποπάυ

9. Κόρτο Μαλτέζε

Ο έτερος θαλασσόλυκος του poll ήρθε στην Ελλάδα από τη Μαμουθκόμιξ. Ο Κόρτο Μαλτέζε είναι εξώγαμος γιος μιας όμορφης τσιγγάνας και ενός Εγγλέζου ναυτικού από την Κορνουάλη. Οι περιπέτειες του καπετάν Μαλτέζε εμπεριέχουν πολλούς λαούς, τσιγγάνες, πολιτικούς, πλούσιους, φτωχούς και πολλούς συμβολισμούς.

Κόρτο Μαλτέζε
Κόρτο Μαλτέζε

10. Λεονάρντο

Ο εφευρέτης της Μαμούθκομιξ. Ζούσε στη μεσαιωνική Ιταλία και σε κάθε τεύχος η μεγαλοφυΐα μας παρουσίαζε ένα τσούρμο νέες εφευρέσεις. Το διαμαντάκι της σειράς ήταν ο Ντουμπλεξ – τρίπλεξ (μόνο σεβασμό για τον άνθρωπο που βρήκε αυτό το όνομα). Ο βοηθός/ πειραματόζωο του Λεονάρντο από τον οποίο περνούσαν όλες οι νέες ιδέες για τεστάρισμα. Το κόμικ θα μπορούσε να σταθεί και μόνο με τους τρόπους που επέλεγε ο Λεονάρντο να ξυπνάει κάθε φορά τον υπναρά βοηθό του.

Λεονάρντο
Λεονάρντο

11. Ιζνογκούντ

Ο πιο κακός βεζύρης σε όλη τη Βαγδάτη. Ποιος δεν έχει γελάσει με τις απόπειρες του Ιζνογκουντ να εκθρονίσει τον Χαλίφη Χαρούν Ελ Πασάχ; “Θέλω να γίνω χαλίφης στη θέση του χαλίφη” φώναζε και κατέστρωνε τα σχέδια του. Ο ήρως προέκυψε από τον κειμενογράφο του «Αστερίξ» και του «Λούκι Λουκ», Ρενέ Γκοσινί, και του σχεδιαστή Ζαν Ταμπαρί. Η επιρροή του κόμικ ήταν τόσο μεγάλη που πέρασε ακόμα και στην ελληνική τηλεόραση με μία επιτυχημένη μεταφορά του Χάρη Ρώμα ονόματι “Ο κακός βεζύρης” .

Ιζνογκούντ
Ιζνογκούντ

12. Λούκυ Λουκ

Αλήθεια χρειάζεται να πούμε κάτι για το φτωχό και μόνο καουμπόι; Για τον άνθρωπο που πυροβολεί πιο γρήγορα κι απ’ τον ίσκιο του; Τα κυνηγητά με τους Ντάλτον και γενικά οι ιστορίες του πιο γρήγορου πιστολιού και της Ντόλυ στο φαρ ουέστ έχουν αποθηκευτεί για τα καλά στο κεφάλι μας.

Λούκυ Λουκ
Λούκυ Λουκ

13. Αστερίξ

Δεν θα κάτσουμε να μιλήσουμε για τον Αστερίξ! Αν δεν έχεις διαβάσει τα κόμικ, αν δεν έχεις δει τις 8 ταινίες κινουμένων σχεδίων και αν δεν έχεις δει ούτε τις 4 ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει, μάλλον είσαι σε λάθος μέρος. Μάθε για το γαμάτο γαλατικό χωριό που αντιστάθηκε στον Ιούλιο Καίσαρα, μάθε για τους παλαβούς κατοίκους του και μετά μπορείς να ψηφίσεις υπεύθυνα το poll μας.

Αστερίξ
Αστερίξ

Απάντησες σε αυτά τα polls;