kalimera zoi i lampsi

Λάμψη ή Καλημέρα ζωή; Ποια είναι η αγαπημένη σου σαπουνόπερα;

Η ελληνική τηλεόραση γνώρισε τεράστιες δόξες τη δεκαετία του ‘90. Δεν είναι μόνο τα πρόσωπα αλλά και οι δεκάδες σπουδαίες σειρές. Οι άπειρες ατάκες δεν έχουν μείνει απλά στην μνήμη μας αλλά έχουν ενταχθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο σαν να ήταν εκεί από πάντα. Τρανταχτό παράδειγμα δυνατών σειρών δεν θα μπορούσαν να είναι άλλες από τη “Λάμψη” και το “Καλημέρα Ζωή”.

…Κατάλαβες σκουλήκι;;;  

Όχι Βίρνα… Δε σε καταλαβαίνω!

Προφανώς ο αστυνόμος Στάθης Θεοχάρης ως πρωταγωνιστής του “Καλημέρα Ζωή” και αντίστοιχα ο Γιάγκος Δράκος ως πρωταγωνιστής της “Λάμψης” είναι η πρώτες φιγούρες που μας έρχονται όταν σκεφτόμαστε τις δύο τηλεοπτικές σειρές. Για την κάθε σειρά όμως, ο Νίκος Φωσκολος είχε χτίσει ολόκληρο universe! 

Οι δύο σαπουνόπερες ζήσαν παράλληλα για περίπου 10 χρόνια. Οι περισσότεροι θεατές ξεκινούσαν βλέποντας και τις δύο. Αργά ή γρήγορα όμως όλοι παθιάζονταν είτε με τον σατράπη Γιάγκο που δεν τον ένοιαζε τίποτα άλλο πέρα από την Giant είτε με τον Στάθη, τον ακέραιο μπάτσο που δεν δίσταζε πουθενά “που να μας πάρει ο διάολος και να μας σηκώσει”!  Το δίλημμα λοιπόν εδώ είναι τόσο απλό… 

Λάμψη 

Η μακροβιότερη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης ξεκίνησε να προβάλλεται στις 16 Σεπτεμβρίου 1991 και ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου 2005 αφήνοντας πίσω της 3.457 επεισόδια.

Το σενάριο εκτυλίσσεται γύρω από τον ιδρυτή της Giant, Γιάγκο Δράκο και την οικογένεια του. Ο Γιάγκος ζαχαρώνει την ελαφρών ηθών γραμματέα του και πουλάει την ψυχή του στο διάολο για να γίνει ακόμα πιο πλούσιος. Στο ακριβώς άλλο άκρο βρίσκεται η δεύτερη γυναίκα του και εισαγγελέας εφετών, Βίρνα που προσπαθεί να διατηρήσει τα ιδανικά της μέσα σε τούτη την άδικη κοινωνία.

Λάμψη

Την οικογένεια συμπληρώνουν τα παιδιά του Γιάγκου από τον πρώτο του γάμο. Ο πρωτότοκος Αλέξης που είναι ψυχίατρος και ερωτευμένος με τη Βίρνα, ο ατίθασος Τίμος και η ευαίσθητη καλλιτέχνις Τατιάνα. Στο σπίτι των Δράκων ωστόσο κυκλοφορεί και η Σελήνη, μία διανοητικά ασταθής κοπέλα που προσπαθεί να βοηθήσει ο Αλέξης.

Στα 14 χρόνια καθημερινών επεισοδίων, από τη σειρά πέρασαν πάνω από 1500 ηθοποιοί ενώ η τηλεθέαση του τελευταίου επεισοδίου άγγιξε το 41,4%.

Καλημέρα ζωή

Το “Καλημέρα Ζωή” ήρθε στην καθημερινότητα μας περίπου δύο χρόνια αργότερα από το ντεμπούτο της λάμψης, το Νοέμβριο του 1993. Μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2006, είχαν προβληθεί 3.093 επεισόδια.

Σε αντίθεση με τη λάμψη, ο πυρήνας της σειράς βασίζεται στην πάλη των τάξεων. Από τη μία πλευρά έχουμε την πελούσια και ισχυρή οικογένεια Άρχου. Στον αντίποδα βρίσκεται ο αστυνόμος Στάθης Θεοχάρης και η οικογένεια του που ήταν πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα της μικρομεσαίας τάξης.

Καλημέρα ζωή

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς αρχίζει το ματς. Η αδερφή του Θεοχάρη κατηγορείται ότι σκότωσε την κόρη του Λεωνίδα Άρχου λόγω μιας παλαιότερης ερωτικής αντιζηλίας. Ο Άρχος ορκίζεται εκδίκηση και για πέντε ολόκληρα χρόνια χρησιμοποιεί όποιο μέσο έχει για να τιμωρήσει την οικογένεια Θεοχάρη.  

Με την πάροδο των χρόνων, τα γαλόνια του Στάθη Θεοχάρη αυξήθηκαν και η σειρά επικεντρώθηκε περισσότερο σε κοινωνικά θέματα και αστυνομικές ιστορίες που κρατούσαν το κοινό καθηλωμένο.

Διάλεξε την αγαπημένη σου σαπουνόπερα!

50
Λάμψη ή Καλημέρα Ζωή;