Πολύ σκληρός για να πεθάνει ή Φονικό Όπλο;

Πολύ σκληρός για να πεθάνει ή Φονικό Όπλο;

Δύο θρυλικοί τίτλοι ταινιών που όλοι μας ξέρουμε και έχουμε αγαπήσει. Από τη μία έχουμε τον Τζον Μακλέιν στη σειρά ταινιών “Πολύ σκληρός για να πεθάνει”. Από την άλλη έχουμε το “Φονικό Όπλο” με τον Μάρτιν Ριγκς και το Ρότζερ Μέρτο. Κοινός παρονομαστής: η μάχη με το έγκλημα, το άφθονο πιστολίδι, οι άπειρες καταστροφές και οι αυθάδεις διάλογοι!

Οι δύο τίτλοι ήταν και παραμένουν επιτυχημένοι. Θα είναι για πάντα στις καρδιές μας και πρώτοι στις επιλογές μας. Όποτε θέλουμε να δούμε μία κλασική περιπέτεια με αξιόλογη πλοκή και εξαιρετικές σκηνές δράσης, το δίλημμα θα βρίσκεται εκεί…

Πολύ σκληρός για να πεθάνει

Οι ταινίες στηρίζονται στον ντετέκτιβ Τζον Μακλέιν που υποδύεται ο Μπρους Γουίλις. Σκληροτράχηλος, αυθάδης και γενικώς ωραίος τύπος που συνήθως βρίσκεται στο λάθος σημείο την πιο ακατάλληλη ώρα. 

Το ντεμπούτο έγινε πίσω στο μακρινό 1988 με μία πρωτίστως χριστουγεννιάτικου χαρακτήρα ταινία. Ο Μακλέιν σε μία προσπάθεια να σώσει το γάμο του, επισκέπτεται τη γυναίκα του στο Λος Άντζελες. Θα ήταν μαζί στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της πολυεθνικής για την οποία εργάζεται η γυναίκα του. Το πλάνο αλλάζει όμως όταν ένα τσούρμο τρομοκράτες κάνουν ντου στο χώρο. Ο Μακλέιν περνάει απαρατήρητος από τους εγκληματίες και αναλαμβάνει να σώσει την κατάσταση αφήνοντας πίσω του πολλά πτώματα…

Μετά την πρώτη επιτυχία, ακολούθησαν 4 ακόμα ταινίες στις οποίες ο Μακλέιν γινόταν όλο και πιο σκληρός για να πεθάνει! Πάντα στο λάθος σημείο, πάντα έτοιμος να αναλάβει δράση και πάντα ειρωνικός με το οργανωμένο έγκλημα!

Φονικό Όπλο

Ένα χρόνο πριν τον Μακλέιν, το 1987, έκαναν την πρώτη τους κινηματογραφική εμφάνιση ο Μάρτιν Ριγκς και ο Ρότζερ Μέρτο. Δύο αντίθετοι χαρακτήρες που κλήθηκαν να συνεργαστούν και κατάφεραν όχι μόνο να γίνουν φίλοι αλλά και να πατάξουν το έγκλημα.

Ο Μελ Γκίμπσον ενσάρκωσε τον Ρίγκς, έναν ατίθασο αστυνομικό, εκπαιδευμένο στις ειδικές δυνάμεις του στρατού και πάντα πρόθυμο για καβγά! Οι αυτοκαταστροφικές/ αυτοκτονικές τάσεις του Ριγκς οφείλονται κυρίως στην απώλεια της αγαπημένης του συζύγου. Στο ρόλο του Μέρτο ήταν ο Ντάνι Γκλόβερ. Ο Μέρτο είχε μια ευτυχισμένη οικογένεια και αγαπούσε τη ζωή του. Σκεφτόταν καλά πριν μπλέξει κάπου χωρίς αυτό να σημαίνει ο φοβόταν ή ότι δεν έκανε τη δουλειά του. Χρειαζόταν απλά την παρότρυνση που συνήθως του έδινε ο Ριγκς!

Οι δύο αστυνομικοί ξυλοκόπησαν, πυροβόλησαν και σκότωσαν άφθονους κακοποιούς. Γκρέμισαν ολόκληρες πόλεις, τα έβαλαν με ρατσιστές, την κινέζικη μαφία και διακινητές όπλων. Μέσα από όλο το χαμό, οι ταινίες κέρδισαν επάξια τη θέση τους στις αστυνομικές περιπέτειες που βλέπουμε και ξαναβλέπουμε χωρίς να κουραζόμαστε! 

29
Ποια είναι η αγαπημένη σου αστυνομική περιπέτεια;