Αιγαίο ή Ιόνιο

Αιγαίο ή Ιόνιο;

Το καλοκαιράκι, στην ακρογιαλιά… Ποια ακρογιαλιά όμως; Σε μια χώρα με 6.000 νησιά και 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, μέχρι να αποφασίσεις που θα πας, θα έχεις βγει στη σύνταξη (λέμε τώρα…). Εμείς κάνουμε κάπως πιο εύκολο το θέμα και ρωτάμε “Αιγαίο ή Ιόνιο;”.  

Η επιλογή παραμένει δύσκολη. Και τα δύο μέρη έχουν απίστευτά νησιά! Ξεχωριστές παραλίες, μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις και άνθρωποι που κάνουν τις καλοκαιρινές μας εμπειρίες αξέχαστες.

Αιγαίο

Από τη μία έχουμε τη θάλασσα του Αιγέα, βασιλιά της Αθήνας και πατέρα του Θησέα. Με νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, νησιά αργοσαρωνικού, δωδεκάνησα, κυκλάδες και σποράδες οι επιλογές είναι κάτι παραπάνω από πολλές: Πάρος, Ίος, Σκιάθος, Μύκονος, Τήνος, Ικαρία, Ρόδος, Ύδρα, Χίος, Κουφονήσια. Κι αυτά είναι μόλις ελάχιστα από τα νησιά του αιγαίου που μπορεί να περάσει κάποιος το καλοκαίρι του ή και ολόκληρη τη ζωή του. Κάθε νησί με τη δική του ιστορία. Κάθε νησί μαγεύει διαφορετικούς ανθρώπους. Η Σίκινος έχει τον Ελύτη, η Ύδρα τον Σεφέρη, η Μύκονος τους πάντες. Κάθε νησί με τις δικές του γεύσεις. Ποιος θα πει όχι στη ροδίτικη σούμα, τα συριανά λουκουμάκια, το σαμιώτικο κρασί ή τη χιώτικη μαστίχα; Δε φτάνουν 5 στομάχια για να δοκιμάσεις τα εδέσματα του αιγαίου!

Αιγαίο πέλαγος

Ιόνιο

Από την άλλη πλευρά της ηπειρωτικής Ελλάδας έχουμε το Ιόνιο. Ο μύθος λέει ότι πήρε το όνομα του από την Ιώ, μια από τις πολλές κατακτήσεις του Δία. Στο Ιόνιο, οι επιλογές είναι λιγότερες αλλά εξίσου δυνατές! Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη, Παξοί. Τα επτάνησα (και τα μικρότερα νησιά που τα συνοδεύουν βέβαια) είναι το μοναδικό σύμπλεγμα νησιών του Ιονίου αλλά με τις μοναδικές τους τοποθεσίες και γεύσεις όπως το μπελουσιώτικο κρεμμύδι και βέβαια την κεφαλονίτικη ρομπόλα δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από τα νησιά του αιγαίου.

Ιόνιο πέλαγος

Προφανώς, το να γυρίσει κάποιος όλα τα νησιά της Ελλάδας είναι στόχος ζωής (challenge accepted!) αλλά αν έπρεπε να περιορίσεις τις επιλογές σου μόνο σε ένα από τα δύο πελάγη, ποιο θα διάλεγες;

Αιγαίο ή Ιόνιο

136
Ποιο προτιμάς;

Και βέβαια για τους αναποφάσιστους υπάρχουν τα Κύθηρα που ούτε αυτά ξέρουν τι θέλουν… Είναι μεταξύ Ιονίου, Αιγαίου και κρητικού πελάγους, είναι τμήμα των επτανήσων αλλά διοικητικά ανήκουν στη νομαρχία Πειραιά… Ό,τι τι ρε Κύθηρα; Yolo;

Απάντησες σε αυτά τα polls;