ταινία,κινηματογράφος

Ποια είναι η αγαπημένη σου κατηγορία ταινιών;

Άντε και βρίσκεις παρέα. Άντε και διαλέγετε αν θα φάτε πίτσα ή σουβλάκι. Το βασικό είναι η ταινία.

Κι εκεί αρχίζει το ματς… Ρομαντικό-κοινωνική με περιπετειώδεις πτυχές κι αισθησιακό φινάλε; Πολεμική, να βλέπεις σπληνάντερα ολούθε; Θρίλερ, γιατί βαρέθηκες να κοιμάσαι τα βράδια; Τι είδος ταινιών προτιμάς;

Τι ταινία σ’ αρέσει να βλέπεις;

Οι συμμετοχές του poll

1. Περιπέτειες

Στις ταινίες περιπέτειας ή δράσης, συνήθως βλέπουμε βία, πιστολίδι, ξέφρενες καταδιώξεις, σκηνές μάχης κι οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να βάλει τον πρωταγωνιστή σε δύσκολη θέση. Οι προκλήσεις είναι τόσο ζόρικες που οι πιθανότητες να ανταπεξέλθει κάποιος είναι σχεδόν ανύπαρκτες. But guess what, ο πρωταγωνιστής πάντα τα καταφέρνει. Το σενάριο αλλά και οι υποκριτικές ικανότητες των ηθοποιών δεν παίζουν και ιδιαίτερο ρόλο. Σημασία έχουν τα εφέ, η ποσότητα έντασης και η αγωνία που προκαλούν στον θεατή. Ταινίες όπως το Indiana Jones και το Mission Impossible είναι σαφή παραδείγματα αυτής της κατηγορίας.

Τaken (Ταινία περιπέτειας)
Ταινίες περιπέτειας

2. Πολεμικές

Εδώ τα πράγματα είναι όσο πιο ξεκάθαρα θα μπορούσαν να είναι σχετικά με τη θεματολογία. Οι ταινίες της κατηγορίας διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια κάποιου πολέμου, συνήθως κάποιου υπαρκτού πολέμου και όλο το σενάριο στηρίζεται πάνω στον πόλεμο. Οι περισσότερες εστιάζουν μόνο στο κομμάτι της μάχης. Υπάρχουν όμως και κάποιες που προσπαθούν να απεικονίσουν την ψυχολογία των ανθρώπων ή ακόμα και να δείξουν τα αποτελέσματα ενός πολέμου. Χαρακτηριστικές ταινίες της κατηγορίας: Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν (B’ παγκόσμιος πόλεμος), Platoon (πόλεμος του Βιετναμ), Υπολοχαγός Νατάσα (B’ παγκόσμιος πόλεμος).

Platoon (Πολεμική ταινία)
Πολεμικές ταινίες

3. Αισθηματικές

Με λένε Αλέξη, σε λένε Σοφία, κρατάω μια κιθάρα, κρατάς μια καρδιά… Κάπως έτσι εξελίσσονται οι αισθηματικές ταινίες. Λίγη ένταση, λίγο πάθος, μερικοί καβγάδες, χωρισμοί και συνήθως happy end με το ζευγάρι να φιλιέται στη βροχή αφού πρώτα έχει ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που μπορεί να τους έβαλαν αντίζηλοι ή ο ίδιος ο εγωισμός τους. Ενιότε υπάρχουν και στοιχεία καταδίωξης. Ο άντρας συνήθως καταλαβαίνει ότι η γυναίκα, δεν είναι απλά μία περαστική αλλά η γυναίκα της ζωής του. Απλά το καταλαβαίνει 2 λεπτά πριν εκείνη επιβιβαστεί στο αεροπλάνο… Από τις πιο γνωστές ταινίες της κατηγορίας είναι το “Notebook”, το “Crazy, Stupid, Love.” αλλά και το “Eat Pray Love”.   

the notebook (Αισθηματική ταινία)
Αισθηματικές ταινίες

4. Κοινωνικές

Στις κοινωνικές ταινίες βλέπουμε κυρίως κάποιες καταστάσεις που συμβαίνουν. Πως ζουν κάποιες μειονότητες ή ευπαθείς ομάδες, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν και τι σκέψεις έχουν για τη ζωή. Ακόμα, η ταινία μπορεί να πραγματεύεται το προσωπικό δράμα/ πρόβλημα κάποιου μεμονωμένου ανθρώπου. Σε αυτές τις ταινίες, στόχος είναι να δούμε την πραγματικότητα μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή. Η ταινία θέλει να προκαλέσει σκέψη και προβληματισμό στο θεατή. Στην κατηγορία ανήκουν ταινίες όπως “Η φωλιά του κούκου”, “Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας”, “The Intouchables” και “Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ”.   

intouchables (Κοινωνική ταινία)
Κοινωνικές ταινίες

5. Μιούζικαλ

Το μιούζικαλ ως είδος ξεκίνησε από το θέατρο. Εδώ η διαφοροποίηση δεν έχει να κάνει με την υπόθεση της ταινίας αλλά με τον τρόπο που παρουσιάζεται η ιστορία αφού χορός, τραγούδι και διάλογοι είναι τα μέσα που χρησιμοποιούνται. Σε αντίθεση με άλλα είδη ταινιών/ θεάτρου, στα μιούζικαλ όλες οι τέχνες έχουν την ίδια βαρύτητα και την ίδια αξία. Τα must-see της κατηγορίας είναι το “Grease”, το “West side story” και το “Singin’ in the Rain”.

grease (μιούζικαλ)
Μιούζικαλ

6. Κωμωδίες

Borat
Κωμωδίες

7. Αισθησιακές

Μη κάνεις ότι δεν ξέρεις… Μια χαρά γνωρίζεις αυτή την κατηγορία ταινιών. Δε λέμε ότι έχεις δει ή εξακολουθείς να παρακολουθείς τις εξελίξεις του χώρου, αλλά σίγουρα γνωρίζεις τι εστί τσόντα. Κι αν μία στο εκατομμύριο δεν ξέρεις, μπορείς άνετα να μάθεις (αλλά δεν θα σου πούμε εμείς τον τρόπο!). Εδώ δεν θα μιλήσουμε για ταινίες, θα ήταν βλασφημία όμως να μην αναφέρουμε τον μετρ του είδους, τον άρχοντα της κατηγορίας, τον άνθρωπο που μας χάρισε άπειρες ατάκες, Κώστα Γκουσγκούνη.

deep throat (αισθησιακή ταινία)
Αισθησιακές ταινίες

8. Επιστημονικής φαντασίας

Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας μπορει να περιλαμβάνει ταξίδια στο παρελθόν ή το μέλλον, περιπέτειες στο διάστημα, ζωή σε άλλους πλανήτες, διαφορετική πραγματικότητα στη γη ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να συμβεί αλλά ακόμα τουλάχιστον δεν έχει συμβεί, παρουσιάζεται σε αυτή την κατηγορία. Συνήθως οι ταινίες βασίζονται σε εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνολογίας ή της κοινωνίας. Εναλλακτικές πορείες ιστορικών γεγονότων έχουν δώσει τροφή στα σενάρια πολλών ταινιών επίσης. Τρόμος, περιπέτεια, αίσθημα ή ακόμα και χιούμορ μπορούν να πλαισιώσουν τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Άλιεν, τζουράσικ παρκ, ο εξολοθρευτής, ο πλανήτης των πιθήκων ή η ολέθρια σύγκρουση είναι μόλις λίγες αλλά πολύ χαρακτηριστικές ταινίες για να καταλάβει κάποιος την επιστημονική φαντασία. 

Blade runner (τανία επιστημοκής φαντασίας)
Ταινίες επιστημοκής φαντασίας

9. Θρίλερ

Μία από τις βασικότερες κατηγορίες ταινιών αφού για κάποιο λόγο ο άνθρωπος τη βρίσκει με το φόβο. Ναι, εδώ ο βασικός στόχος είναι να τρομάξουμε, να φοβηθούμε, να λερώσουμε λίγο βρακάκι πως το λένε! Από μαζική εισβολή ανθρωποφάγων εντόμων στο ξύπνημα των νεκρών κι από τις ψυχές αρχαίων πολιτισμών μέχρι τον ερχομό του αντίχριστου, ό,τι θα μπορούσε να μας κάνει να πεταχτούμε από τον καναπέ ή να μας κρατήσει άγρυπνους για μερικές νύχτες ταιριάζει απόλυτα εδώ. Άλλοι θέλουν σπλάτερ, άλλοι θέλουν θρησκευτικά, άλλοι προτιμούν τα ψυχολογικά. Ασχέτως υποκατηγορίας όμως, κανείς δεν θα πει όχι σε ένα καλό θριλεράκι όπως είναι ο εξορκιστής ή η κούκλα του σατανά ή το μωρό της Ρόζμαρι.

exorcist (θρίλερ)
Θρίλερ

Απάντησες σε αυτά τα polls;