Είτε σε φιλικό σπίτι, είτε σε καφετέρια, όλοι μας έχουμε παίξει κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι
Πολλές φορές σκεφτήκαμε να παίξουμε ένα από αυτά τα αθώα, φαινομενικά, παιχνιδάκια για να περάσουμε ευχάριστα την ώρα μας και καταλήξαμε να μη μιλιόμαστε για μέρες. Εσύ με ποιο από αυτά έχεις χάσει περισσότερους φίλους;
Σε ποιο επιτραπέζιο παιχνίδι έχεις κάνει τους επικότερους καυγάδες;
Οι συμμετοχές του poll
Monopoly
Για να μαθαίνουμε από μικροί τις χαρές του καπιταλισμού! Στο συγκεκριμένο επιτραπέζιο, έχεις ένα budget κι ένα ξεκάθαρο στόχο, να αποκτήσεις όλα τα σημεία του ταμπλό. Εδώ δεν υπάρχει χώρος για αγνές προθέσεις και κοινοκτημοσύνη. Δολοπλοκείς, αγοράζεις και γδέρνεις οικονομικά τους συμπαίκτες σου μέχρι να τους στραγγίξεις εντελώς και να χάσουν. Το παιχνίδι καταστρέφει φιλίες για περίπου 100 χρόνια. Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας 1930 από τους αδερφούς Πάρκερ και βασίστηκε στο πρωτότυπο “Παιχνίδι του Νοικοκύρη” της Ελίζαμπεθ (Λίζι) Μάτζι Φίλιπς. Η εν λόγω κυρία μέσα από το παιχνίδι της ήθελε να εξηγήσει την απλή θεωρία των φόρων του Χένρι Τζωρτζ. Σύμφωνα με αυτή, αν οι άνθρωποι έχουν κέρδη από την περιουσία τους, άσχετα με το μέγεθός της, τελικά όλη η περιουσία θα καταλήξει νομοτελειακά στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου.
Τάβλι
Ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια! Πρωτοεμφανίστηκε στη Μεσοποταμία περίπου το 2900 με 1800 πΧ. Παρόμοιο παιχνίδια υπήρχαν σε Αίγυπτο και Περσία ενώ αργότερα ήρθε και στην Ελλάδα με το όνομα “Πεσσοί”. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα, το τάβλι κυνηγήθηκε από κράτος και εκκλησία αφού είχε στοιχεία τζόγου. Οι ευρυματικοί παίκτες δημιούργησαν το αναδιπλούμενο ταμπλό που ξέρουμε σήμερα ώστε να έχει την εμφάνιση χοντρού βιβλίου. Όλοι ξέρουμε ότι το τάβλι παίζεται με τουλάχιστον 3 παίκτες καθώς οι δύο παίζουν και οι υπόλοιποι λένε πως θα έπρεπε να παιχτεί η κάθε ζαριά. Επίσης είναι ευρέως διαδεδομένο ότι όσο πιο πολύ κοπανάει τα πούλια τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να κερδίσει…
Scrabble
Ένα πιο λόγιο παιχνίδι που όμως μπορεί να προκαλέσει εξίσου έντονους καβγάδες στην παρέα. Στόχος του παιχνιδιού είναι η συγκέντρωση πόντων μέσα από τη δημιουργία λέξεων που θα σχηματίζει ο κάθε παίκτης έχοντας στη διάθεσή του τυχαία γράμματα του αλφάβητου. Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας του παιχνιδιού έγινε το 1931 όταν ο αρχιτέκτονας, Άλφρεντ Μόσερ Μπατς δημιούργησε το “Λέξικο” αλλά δεν ευδοκίμησε. Περίπου 20 χρόνια αργότερα, το 1948 κυκλοφορεί εκ νέου με το όνομα “Scrabble” και κατακτά τον κόσμο.
Αναπτήρας
Με τον αναπτήρα, όσο άνετα μπορείς να εξομολογηθείς τον έρωτα σου άλλο τόσο εύκολα μπορείς να σφαχτείς με τους φίλους σου! Το concept είναι απλό. Σου δίνουν τον αναπτήρα και σου κάνουν μια ερώτηση χωρίς να την ακούσει η υπόλοιπη παρέα. Συνήθως η ερώτηση αφορά την υπόλοιπη παρέα π.χ. “Ποιος νομίζεις ότι ροχαλίζει σαν τρακτέρ” (υπερβολικά ευγενική ερώτηση). Δίνεις τον αναπτήρα στο άτομο που ροχαλίζει σαν τρακτέρ και του κάνεις νέα ερώτηση, πάλι ψιθυριστά. Μετά από 4-5 γύρους, η ερωτήσεις αποκαλύπτονται και αρχίζει το ματς…
Uno
Όποιος έχει παίξει αγωνία με την τράπουλα, ξέρει. Το συγκεκριμένο επιτραπέζιο παιχνίδι είναι εύκολο στο σκεπτικό. Έχεις κάποια φύλλα και προσπαθείς να τα ξεφορτωθείς για να κερδίσεις. Θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ήσυχο και γρήγορο παιχνίδι. Αν δεν υπήρχε ο εκνευριστικός τύπος που σε φορτώνει διαρκώς με επιπλέον φύλλα. Πόσα +4 να αντέξεις, πόσες αλλαγές χρωμάτων να αντέξεις λίγο πριν βγεις; Άνθρωποι είμαστε, θα μας ξεφύγει το μπινελίκι!
Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο
Κλασικό παιχνίδι παρέας. Η νύχτα πέφτει στο παλέρμο. Η παρέα κλείνει τα μάτια τους. Σχεδόν όλη η παρέα δηλαδή γιατί σε έναν έτυχε ο ρόλος του δολοφόνου και σε ένα δεύτερο άτομο ο ρόλος του ρουφιάνου. Στόχος τους είναι να ξεπαστρέψουν τα υπόλοιπα άτομα που παίζουν επιλέγοντας έναν κάθε φορά που πέφτει η νύχτα. ΄Οταν ξημερώνει, όλοι μαζί συζητάνε για να βρούνε τον δολοφόνο και να τον βγάλουν εκτός. Είναι στο χέρι του ρουφιάνου αν θα τον βοηθήσει αποπροσανατολίζοντας την παρέα ή αν θα τον δώσει στεγνά.