Ποιο είναι το χειρότερο σου μάθημα;

Τους μαθητές τους τρώει το στρες που λέει και το άσμα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής μας είναι ένα ατελείωτο μάθημα. Γυμνάσιο και λύκειο είναι μία χρονική περίοδος που ενώ έχει τρελό άγχος και πίεση, αφήνει έντονες αναμνήσεις σε όλους τους ανθρώπους. Όλοι έχουν να θυμούνται παρέες, ξενύχτια, κοπάνες και διάφορα άλλα ωραία. Έχουν να θυμούνται όμως και ατελείωτες ώρες διαβάσματος, το άγχος για την απόφαση που νομίζουν ότι θα καθορίσει το μέλλον τους, την εφηβεία και βέβαια το σχολείο.

Μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, περάσαμε περίπου 11.520 ώρες (κι όμως βγαίνει τόσο…). Πέρα από το χαβαλέ με τους φίλους είχαμε και τα μαθήματα. Και δεν ήταν μόνο ένα μόνο ένα βεβαίως βεβαίως…

Νέα ελληνικά, αρχαία ελληνικά, μαθηματικά, άλγεβρα, γεωμετρία, φυσική, χημεία, βιολογία, αγγλικά, θρησκευτικά, ιστορία και μερικές δεκάδες ακόμα. Πόσα να αντέξει κι ο μαθητής; Μπορεί μακροπρόθεσμα όλα τα μαθήματα να μας βοήθησαν σε κάτι, εκείνα τα χρόνια όμως απλά φορτώναμε γνώση χωρίς να ξέρουμε το γιατί και χωρίς απαραιτήτως να μας αρέσει.

Κάποια μαθήματα μας άρεσαν λίγο περισσότερο απ’ ότι τα άλλα. Μερικά μαθήματα τα καταλαβαίναμε πιο εύκολα απ’ ότι τα υπόλοιπα. Για όλους όμως υπάρχει τουλάχιστον ένα μάθημα που δεν… Δεν μας άρεσε ποτέ, δεν το καταλάβαμε ποτέ κι ούτε θελήσαμε να ασχοληθούμε πολύ μαζί του. Για τον καθένα διαφέρει αυτό το μάθημα. Ακόμα κι αν περάσουν χρόνια, θα συνεχίσει να μας στοιχειώνει και να μας προκαλεί τη ξινίλα που είχαμε και στα μαθητικά χρόνια. Ποιο είναι το δικό σου; 

Διάλεξε το χειρότερο σου μάθημα!

284
Ποιο είναι το χειρότερο σου;

Οι συμμετοχές του poll

Νέα ελληνικά

Έκθεση ή κείμενα, τα πράγματα εδώ έχουν κάποια λογική. Μαθαίνουμε να μιλάμε και να γράφουμε από πιτσιρίκια, ας το κάνουμε σωστά τουλάχιστον. Διδασκόμαστε τη δομή της γλώσσας μας για να μπορούμε να εκφραζόμαστε σωστά και κατανοητά. Είναι μία χρήσιμη για όλους ικανότητα. Μάλλον δεν θα χρειαστεί ποτέ να βρούμε το υποκείμενο σε μια πρόταση ή να αναλύσουμε σε ένα κείμενο 1.000 λέξεων την επίδραση του σουρεαλισμού στις κοινωνίες της ανατολικής Τανζανίας αλλά ξέρουμε πως να το κάνουμε τουλάχιστον! 

μάθημα νέα ελληνικά
Οδυσσέας Ελύτης

Αρχαία ελληνικά

Ὦ κοινὸν αὐτάδελφον Ἰσμήνης κάρα… Εδώ τα πράγματα ζορίζουν λίγο! Όχι μόνο γιατί ως μαθητές έχουμε να μάθουμε νέα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά ή γαλλικά αλλά και επειδή τα αρχαία ελληνικά δεν είναι και η πιο εύκολη γλώσσα. Πνεύματα, περισπωμένες, δασείες, συντακτικό κι ό,τι άλλο χρειάζεται ένας 16χρονος για να φρικάρει! Ναι, έρευνες έχουν δείξει ότι η διδασκαλία των αρχαίων οξύνει το νού, ναι σε πρωτοκλασάτα πανεπιστήμια του εξωτερικού διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά, ναι παραλίγο να θεσπιστούν ως δεύτερη γλώσσα διδασκαλίας παγκοσμίως (#νοτ) αλλά λόγω του σχολείου ο Σοφοκλής, ο Όμηρος και διάφοροι άλλοι σπουδαίοι αρχαίοι έχασαν αρκετούς φανς (πολύ που τους νοιάζει αλλά λέμε τώρα)!

μάθημα αρχαία ελληνικά
Όμηρος

Ιστορία

Αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου, είσαι καταδικασμένος να το ξαναζήσεις… Βαρύγδουπο, μπορεί να είναι και σωστό αλλά γιατί να μάθω την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας; Και σε τι χρειάζεται τέτοια ακρίβεια στις ημερομηνίες; Δηλαδή αν μας μείνει ότι ο χρυσός αιώνας του Περικλή ήταν ο 4ος π.Χ και όχι ο 5ος, θα παρεξηγηθεί ο Περικλής ή θα μειωθεί η αξία του έργου του; Κάτι τέτοια μαθήματα ήταν η χαρά του παπαγάλου. Διάβαζε, αποστήθιζε και τώρα δεν θυμάται ούτε πότε έγινε η καταστροφή της Σμύρνης.

μάθημα ιστορία
Ιωάννης Καποδίστριας

Άλγεβρα

Ένα και ένα ίσον δύο. Μέχρι εδώ όλα καλά! Τους λογαρίθμους και τα διανύσματα τι τα θέλουμε ακριβώς; Και τις πιθανότητες επίσης. Είτε μπορούμε να υπολογίσουμε τις πιθανότητες να μας κάτσει το τζόκερ είτε όχι, το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο… Ζόρικο μάθημα η άλγεβρα αλλά τουλάχιστον μας έβαζε σε μία διαδικασία προσπάθειας και σκέψης. Και δεδομένου ότι αριθμούς πετυχαίνουμε παντού, καλό μας έκανε. Ευτυχώς πάντως που υπάρχουν και τα κομπιουτεράκια… 

μάθημα άλγεβρα
Pierre-Simon Laplace

Γεωμετρία

Όχι κύριε καθηγητά, πέρασαν κάποια χρόνια και είμαι σίγουρος πλέον ότι το ημίτονο και το συνημίτονο δεν με έκαναν καλύτερο άνθρωπο (έγινα λίγο καλύτερος στο tetris πάντως). Η γεωμετρία έχει κοινά χαρακτηριστικά με την άλγεβρα, είναι ζόρικη και μας κάνει λίγο πιο έξυπνους. Αν μη τι άλλο, έχουμε να θυμόμαστε το πυθαγόρειο θεώρημα (το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογωνίου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών).

μάθημα γεωμετρία
Πυθαγόρας

Φυσική

Γιατί αν δεν γνωρίζουμε για τους παφλασμούς και τα κύματα τι θα κάναμε; Ενδιαφέρον μάθημα αφού και ως επιστήμη αναλύει πράγματα που υπάρχουν γύρω μας. Το να σου εξηγήσει κάποιος τα φυσικά φαινόμενα είναι σχετικά εύκολο. Το να σου εξηγήσει όμως το πως λειτουργούν τα φυσικά φαινόμενα θέλει δουλειά από την πλευρά του καθηγητή και μπόλικη προσπάθεια από τον μαθητή για να καταλάβει σε τι κόσμο ήρθε να ζήσει. Η σύνδεση της φυσικής με τα μαθηματικά είναι άμεση και πολλοί ξέρουμε τι συμβαίνει όταν δεν τα πας καλά με το ένα από τα δύο (spoil: δεν παίζει να καταλάβεις ποτέ ούτε το άλλο μάθημα…) 

μάθημα φυσική
Albert Einstein

Χημεία

Όποια κι αν ήταν η άποψη μας για τη χημεία κατά τη διάρκεια των μαθητικών μας χρόνων, μετά το breaking bad απογειώθηκε! Εκτός από αυτό, μας προετοίμασε και λιγάκι για την ενήλικη ζωή. Τι να αναμειγνύεις κοβάλτιο με ταντάλιο στο εργαστήριο (είναι τυχαία μίξη, do not try this at home or lab και έχουμε κανένα νέο τσέρνομπιλ), τι να αναμειγνύεις αλάτι και πιπέρι στην κουζίνα, το ίδιο και το αυτό! Πάντως, έχεις ένα κίνητρο παραπάνω να παρακολουθείς το μάθημα όταν σου δίνει προοπτικές για την ανακάλυψη της φιλοσοφικής λίθου!

χημεία
Antoine Lavoisier

Βιολογία

Μαθαίνεις πως λειτουργεί το σύμπαν στη φυσική, μαθαίνεις από τι αποτελείται το σύμπαν στη χημεία, να μην μάθεις και πως λειτουργούν τα πλάσματα που το κατοικούν; Εξίσου χρήσιμο μάθημα και μάλλον πιο εύκολο σε σύγκριση με μαθητικά, χημεία ή φυσική. Αν δεν είχαμε τη βιολογία, πολλοί θα πίστευαν ακόμα ότι τους έφερε ο πελαργός ή ότι μακρινός τους παππούς είναι ο Aδάμ… 

βιολογία
Charles Darwin

Θρησκευτικά

Και ακριβώς αντίθετα από τη βιολογία, εδώ μαθαίναμε ότι μακρινός μας παππούς είναι όντως ο Αδάμ. Τα θρησκευτικά για τους περισσότερους ήταν η ώρα του παιδιού. Εύκολο μάθημα που το βλέπαμε ως ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα πιο ζόρικα. Ακόμα κι οι καθηγητές το αντιμετώπιζαν πολύ πιο ανέμελα. Εκτός κι αν είχες την ευτυχία να στο διδάσκει ιερέας…   

θρησκευτικά
Ιησούς Χριστός

Απάντησες σε αυτά τα polls;