Λίγο πολύ όλοι έχουμε ασχοληθεί με την ελληνική μυθολογία. Δύσκολα βρίσκεται κάποιος να μην γνωρίζει τους 12 θεούς του Ολύμπου που εκθρόνισαν με τον τσαμπουκά τους τιτάνες.
Πρακτικά, οι ολύμπιοι θεοί ήταν αρκετά περισσότεροι από 12, κάπου τον 16ο αιώνα όμως σχηματίστηκε η βασική δωδεκάδα που περιλαμβάνει 6 άντρες και γυναίκες (πόσο politically correct;).
Κάθε θεός έχει τις δικές του μοναδικές ιδιότητες και πεδίο δράσης. Προστατεύει και λατρεύεται από διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων. Εσύ ποιος θεός του Ολύμπου πιστεύεις ότι είναι καλύτερος;
Διάλεξε τον αγαπημένο σου θεό του Ολύμπου!
Οι συμμετοχές του poll
Δίας
Ο πατέρας θεών και θνητών. Γιος του Κρόνου και της Ρέας. Θεός του ουρανού με όπλο τον Κεραυνό. Ήταν παντρεμένος με την Ήρα, γεγονός που δεν τον εμπόδιζε να μεταμορφωθεί σε αετό, ταύρο, κούκο ή ακόμα και βροχή και να προχωρήσει σε εξωσυζυγικές κουτσουκέλες.

Ήρα
Σύζυγος και αδερφή του Δία. Θεά του γάμου γιατί το τρολάρισμα δεν είναι καινούρια μόδα. Ζηλιάρα και εκδικητική απέναντι στις περιπέτειες του άντρα της. Η Ήρα πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια αφού ο πατέρας της, ο τιτάνας Κρόνος, την κατάπιε σε μια προσπάθεια να αποφύγει την μοίρα της βασιλείας του που είχε ήδη προφητευθεί.

Ήφαιστος
Ο θεός της φωτιάς και της μεταλλουργίας. Ακόμα ένας θεός που πέρασε άσχημα παιδικά χρόνια αφού αμέσως μετά την γέννα, μόλις τον είδε η μάνα του, η Ήρα, τον πέταξε από τον Όλυμπο χωρίς δεύτερη κουβέντα λόγω της άσχημης εμφάνισης. Έπειτα από χρόνια κι αφού είχε αρχίσει να φτιάχνει κοσμήματα, κέντρισε το ενδιαφέρον της Ήρας, η οποία τον κάλεσε πίσω στον Όλυμπο και του έδωσε τη θεά Αφροδίτη για γυναίκα.

Αφροδίτη
Η θεά του έρωτα, της ομορφιάς, της σεξουαλικότητας, της ηδονής και της τεκνοποίησης. Γεννήθηκε αναδυόμενη από τον αφρό της θάλλασας όταν ο Κρόνος έκοψε τα γεννητικά όργανα του πατέρα του, Ουρανού, και τα πέταξε στη θάλασσα (καλά περνούσαν στην αρχαιότητα…). Σύζυγος του Ήφαιστου και ερωμένη του Άρη (και όχι μόνο). Φήμες λένε ότι η Αφροδίτη έβαλε το χεράκι της και ξεκίνησε ο τρωικός πόλεμος αφού ήταν εκείνη που έβαλε τις φυτιλιές στον Πάρη για να απαγάγει την ωραία Ελένη. Γενικά η θεά Αφροδίτη ήταν από τις πιο διάσημες και λατρεμένες. Ιερά όντα της Αφροδίτης ήταν η μυρτιά, τα περιστέρια, τα σπουργίτια, τα άλογα και οι κύκνοι.

Άρης
Ο τσαμπουκάς της παρέας. Θεός του πολέμου και εραστής της θεάς Αφροδίτης. Η παρορμητική του διάθεση για πόλεμο, αίμα, σφαγές, μακελειό κτλ κτλ, δεν βοήθησε τη δημόσια εικόνα του απέναντι σε θεούς και ανθρώπους. Βασικά, κανείς δεν τον συμπαθούσε και για αυτό δεν του έχτιζαν ούτε καν ναούς.

Αθηνά
Η θεά της σοφίας, της στρατηγικής και του πολέμου. Γεννήθηκε μάλλον δύσκολα αφού ο Δίας ακούγοντας μία προφητεία που ανέφερε ότι το παιδί της Μήτιδος, της πρώτης του γυναίκας, θα τον ανέτρεπε από την εξουσία. Αποφάσισε λοιπόν να φάει τη Μύτιδα όταν αυτή κυοφορούσε την θεά Αθηνά κι αντί να βαρυστομαχιάσει, πονοκεφάλιασε ο θεός… Ως γνωστόν το καλύτερο φάρμακο για τον πονοκέφαλο είναι μια καλή σφυριά από τον αδερφό σου, όπως και έκανε ο Ήφαιστος στον Δία. Και έτσι πετάχτηκε από μέσα η Παλλάδα. Ετοιμοπόλεμη με την περικεφαλαία και την ασπίδα μεν, χωρίς διάθεση για φασαρίες δε. Οπότε αναγνώρισε την εξουσία του Δία και όλα πήγα καλά. Η θεά Αθηνά είναι προστάτιδα και νονά της πρωτεύουσας αφού δελέασε τους κατοίκους με μία ελιά (δέντρο, όχι μεζέ).

Ποσειδώνας
Αδερφός του Δία και της Ήρας. Θεός της θάλασσας, των σεισμών, της γης, της τρικυμίας και των αλόγων. Όπλο του, η τρίαινα και γυναίκα του η Νηρηίδα Αμφιτρίτη. Προφανώς ως θεός των υδάτων, είναι προστάτης των ναυτικών και των παραθαλάσσιων περιοχών. Έγκυρες πηγές της εποχής αναφέρουν ότι κυκλοφορούσε και έσκιζε τα κύματα με ένα χρυσό άρμα και πάντα με τη συνοδεία δελφινιών.

Άρτεμις
Η θεά Άρτεμις ήταν κόρη του Δία και της Λητούς και δίδυμη αδερφή του Απόλλωνα. Θεά του κυνηγιού, προστάτιδα των μικρών παιδιών, των ζώων και της φύσης. Θα μπορούσες να την χαρακτηρίσεις λίγο ιδιόρρυθμη αφού όχι μόνο δεν ανεχόταν λάθη και απροσεξίες εις βάρος της αλλά τιμωρούσε και αυστηρά. Ξέχασες να κάνεις θυσία προς τιμήν μου στο γάμο σου; Πάρε ένα κοπάδι φίδια στο κρεββάτι σου να στρώσεις χαρακτήρα… Επίμονη, εύστροφή και αυστηρών αρχών. Δεν ήθελε αγάπες κι έρωτες. Κι έτσι παρέμεινε χωρίς να σπιλώσει ποτέ το ήθος της. Συνήθως κυκλοφορούσε με ένα τόξο στο χέρι και μαζί με τη συνοδεία νυμφών κυνηγούσε σε βουνά και σε δάση.

Απόλλων
Ο θεός του φωτός, της μαντικής τέχνης, και προστάτης των καλών τεχνών. Ο αιώνιος έφηβος παρά το γεγονός ότι ήταν από τζάκι, είχε εντυπωσιακό παρουσιαστικό και σε τελική ανάλυση ήταν θεός (helloooo), δεν είχε μεγάλη πέραση στο γυναικείο φύλο (ούτε και στο αντρικό). Βασικά οι γυναίκες προτιμούσαν να γίνουν μέχρι και δέντρα παρά να είναι με το θεό Απόλλωνα. Έτσι έγινε και με τη Δάφνη που πριν γίνει δέντρο για να την μασάει η Πυθία και να δίνει χρησμούς, ήταν νύμφη. Κι αφού ο θεός δεν μπόρεσε να την έχει ως άνθρωπο, την όρισε ιερό του δέντρο.

Δήμητρα
Η θεά της γονιμότητας και της γεωργίας. Όμορφη και έξυπνη αλλά ταυτόχρονα απόμακρη και ακατάδεκτη. Είχε κερδίσει την συμπάθεια των υπόλοιπων θεών για το χαρακτήρα και τα προσόντα της. Όλα αυτά δεν άργησαν να τραβήξουν την προσοχή του Δία που μεταμορφώθηκε σε ταύρο για να την αποπλανήσει. Από την ιστορία αυτή προέκυψε η Περσεφόνη, η πανέμορφη κοπέλα που έπεσε θύμα απαγωγής από τον Πλούτωνα.

Έρμης
Ο αγγελιαφόρος των θεών, προστάτης των κλεφτών, των τυχερών παιγνίων και του εμπορίου. Στον ελεύθερο χρόνο του μετέφερε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη. Ο Ερμής είναι από τους πιο λαοφιλείς θεούς αφού ο χαρακτήρας του ισορροπεί μεταξύ της θεϊκής και ανθρώπινης υπόστασης. Ο θεός Ερμής είναι εκείνος που χάρισε τα γράμματα και τις επιστήμες στον άνθρωπο και του δίδαξε τη χρήση της διάνοιας.

Εστία
Η μεγαλύτερη κόρη του Κρόνου και της Ρέας, θεά της εστίας, της οικιακής ζωής και της οικογένειας. Ορκισμένη παρθένα, η θεα Εστία παρέμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και για αυτό δεν αναφέρεται σε πολλούς μύθους. Ωστόσο η πρώτη θυσία που γινόταν σε οικίες ήταν πάντα προς τιμήν της. Δεν ξεκουβαλούσε για κανένα λόγο από τον Όλυμπο και ήταν υπεύθυνη για την ιερή φλόγα του οίκου των θεών.
