Δύο φαγητά, πολλές ιστορίες! Τόσο το παστίτσιο όσο και ο μουσακάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το οικογενειακό τραπέζι. Εκείνο το τραπέζι που φωνάζεις “φωτιά” για να φύγουν να αναλάβεις μόνος σου όλο το ταψί…
Και τα δύο είναι μπελαλίδικα φαγητά. Θέλουν χρόνο, θέλουν skills και κυρίως θέλουν μεράκι για να τα φτιάξεις. Δεν είναι ομελέτα, να σπάσεις χτυπήσεις 2 αυγά και σε 5 λεπτά να τρως.
Το ενδιαφέρον είναι πως ενώ και το παστίτσιο και ο μουσακάς είναι βαθιά χαραγμένα μέσα μας ως ελληνικά φαγητά και όλοι μας θεωρούμε ότι ανήκουν στην ελληνική κουζίνα (ίσως επειδή έχουμε καταναλώσει άπειρες ποσότητες), μάλλον κανένα από τα δύο δεν έχει ελληνική προέλευση.
Απ’ όπου κι αν είναι πάντως, τα φαγητά είναι υπέροχα, το δίλημμα δύσκολο κι ακόμα δυσκολότερη είναι η στιγμή που τρως την τελευταία πιρουνιά ξέροντας πως τελείωσε κι αυτή η μερίδα (όση κι αν είναι).
Παστίτσιο
Το παστίτσιο δεν είναι φαγητό, είναι ιδέα! Μια υπέροχη ιδέα με κιμά και μπεσαμέλ! Το όνομα του προέκυψε από την Ιταλική λέξη «pasticcio» που σημαίνει ανακατεμένος.
Για την πατρότητα όπως και τη χρονολογία που πρωτοδημιουργήθηκε υπάρχουν διάφορες απόψεις και διεκδικητές. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπεύθυνοι είναι οι μάγειρες της Αικατερίνης των Μεδίκων τον 14ο αιώνα. Άλλοι θεωρούν πως το δημιούργησε στις αρχές του 17ου αιώνα ο δούκας Φιλίπ Μορνέ. Ωστόσο τους περισσότερους οπαδούς, τους έχει η θεωρία ότι το παστίτσιο είναι δημιούργημα του μαρκήσιου Λουί ντε Μπεσαμέλ, αρχιμάγειρα του Λουδοβίκου ΙΔ’.
Αρχικά, το παστίτσιο έμοιαζε περισσότερο με πίτα που είχε ως βάση τα ζυμαρικά αλλά είχε ποικιλία ως τα υπόλοιπα υλικά. Προσούτο, ζαμπόν, μανιτάρια, μοτσαρέλα, κιμά και αυγά είναι κάποια από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν στη συνταγή. Με τη μορφή της πίτας έφτασε και στα νησιά του Ιονίου αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα εξαπλώθηκε και επικράτησε η συνταγή του σεφ Νικόλαου Τσελεμεντέ όπως την ξέρουμε και την αγαπάμε έως και τώρα.
Μουσακάς
Για κάποιο λόγο, ο μουσακάς αποτελεί τουριστικό προϊόν μας με πλήθος ταξιδιωτών να ζητάει greek mousaka για να γνωρίσει καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο πιάτο συναντάται σε διάφορες μορφές σε όλα τα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία), σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Λίβανος), της Κεντρικής Ευρώπης, στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
Η βάση του είναι ο κιμάς, οι μελιτζάνες και οι πατάτες. Στην Ελλάδα το γνωρίζουμε από τη συνταγή του Νικόλαου Τσελεμεντέ που έχει αφαιρέσει τα πολλά μπαχαρικά και έχει προσθέσει τη μπεσαμέλ.
Αν και το θεωρούμε ελληνικό φαγητό, Η προέλευση του μουσακά δεν είναι ιστορικά κατοχυρωμένη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το πιάτο προέρχεται από τον περσικό maguma, ένα φαγητό που αποτελεί συνδυασμό αρνιού και μελιτζάνας.
Παστίτσιο ή Μουσακάς; Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Οι πληροφορίες του poll για το παστίτσιο ήρθαν από εδώ.