Καφές! Δεν τον πίνεις για σένα κι ας είναι απόλαυση. Το κάνεις για να μην πάθει κακό η υπόλοιπη ανθρωπότητα. Απολαυστικός και απαραίτητος.
Διάφοροι μύθοι κυκλοφορούν γύρω από την ανακάλυψη του μαγικού ροφήματος ή του αραβικού κρασιού όπως ήταν γνωστός ο καφές όταν πρωτοήρθε στην Ευρώπη. Ο πιο διαδεδομένος μύθος θέλει έναν Αιθίοπα γιδοβοσκό να παρατηρεί ότι τα ζώα του αποκτούσαν ενέργεια όποτε έτρωγαν τον καρπό της καφέας, του θάμνου που παράγει τον καφέ.
Από την Αφρική, ο καφές πέρασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα μέσω της Βενετίας που είχε στενές εμπορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Αφού γλίτωσε τον αφορισμό ως ισλαμική απειλή, γρήγορα εξαπλώθηκε και κατέκτησε επάξια μία θέση στις καθημερινές μας συνήθειες. Άλλος τον θέλει ζεστό, άλλος κρύο. Άλλος πίνει ελληνικό καφέ, άλλος πίνει espresso. Ο καθένας με τα δικά του γούστα. Εσύ τι καφέ προτιμάς;
Ποιος είναι ο αγαπημένος σου καφές;
Οι συμμετοχές του poll
1) Ελληνικός καφές
Μία ιεροτελεστεία που κρατάει από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Ο ελληνικός καφές εκτός από τη μοναδική του γεύση, αποτελεί σύμμαχο για την υγεία μας αφού είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών που βοηθούν τον οργανισμό μας. Πολλές έρευνες τον έχουν συνδέσει με τη μακροζωία και την καλύτερη αγγειακή λειτουργία. Ο σωστός ελληνικός καφές θέλει χάλκινο μπρίκι, χόβολη και καλό ανακάτεμα μέχρι να γίνει το καϊμάκι!
2) Στιγμιαίος
Ο στιγμιαίος καφές εφευρέθηκε το 1901 από τον Ιάπωνα επιστήμονα Σατόρι Κάτο που βρισκόταν στο Σικάγο των ΗΠΑ αλλά έπρεπε να περάσουν σχεδόν 4 δεκαετίες μέχρι να κυκλοφορήσει εμπορικά από την Νεστλέ ως Nescafe (Nes-tle & Cafe). Το γεγονός ότι παρασκευάζεται εύκολα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής βοήθησε στην εξάπλωση του συγκεκριμένου καφέ σε όλο τον κόσμο. Η συνταγή εύκολη: Καφές, ζάχαρη, ελάχιστο ζεστό νερό και ανακάτεμα μέχρι να ζαλιστεί το φλιτζάνι! Μόλις το μείγμα πάρει καφέ χρώμα και γίνει σαν κρέμα συμπληρώνουμε και το υπόλοιπο νερό.
3) Γαλλικός καφές
Ο τρόπος παρασκευής του μοιάζει με εκείνον του espresso. Ζεστό νερό περνάει μέσα από τους αλεσμένους κόκκους καφέ φέρνοντας την καφεΐνη και το άρωμα στο φλυτζάνι μας. Λόγω του ότι η πίεση με την οποία περνάει το νερό από τον καφέ δεν είναι τόσο δυνατή όσο εκείνη του espresso, ο καφές φίλτρου είναι πιο ελαφρύς και πιο αραιός στην υφή του.
4) Espresso
Μικρός σε ποσότητα αλλά πολύ δυνατός και αρωματικός καφές. Το άρωμα όπως και η υφή του, αυτά που του προσδίδουν το όνομα espresso αποκτώνται με διήθηση υπό μεγάλη πίεση. Το ζεστό νερό πρέπει να περάσει με μια πίεση εννέα (9) μπαρ μέσω του ψιλοκομμένου και ψιλοκαβουρδισμένου καφέ.Ο εσπρέσο γεννήθηκε στο Τορίνο το 1884 χάρη στην εφεύρεση της μηχανής για την παραγωγή του από τον Άντζελο Μοριόντο.
5) Cappuccino
Ο καπουτσίνο είναι ένας καφές που έχει σαν βάση τον espresso και το αφρόγαλα. Η προέλευση του ονόματος έχει διχάσει αφού υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο αναφέρει ότι το ρόφημα κέρδισε αυτόν χαρακτηρισμό λόγω του χρώματος του αφρού όταν αναμειγνύεται με τον καφέ, το οποίο φυσικά έμοιαζε με την απόχρωση του καφέ ράσου των Καπουτσίνων μοναχών αλλά και των καπουτσίνων πιθήκων. Το δεύτερο σενάριο συνδέει τον καφέ με τον καπουτσίνο μοναχό Marco d’Aviano, που πιστεύεται ότι εφηύρε εφευρέτης του συγκεκριμένου καφέ τον 17ο αιώνα.
6) Φραπέ
Η φραπεδιά είναι ελληνική πατέντα! Μπορεί να τα τελευταία χρόνια να έχουμε πήξει στους φρέντους αλλά για κάποιες δεκαετίες μονοπωλούσε το ενδιαφέρον των ελλήνων στις καφετέριες. Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που ανακαλύφθηκε αφού όλα ξεκίνησαν από την έλλειψη ζεστού νερού. Ο Δημήτρης Βακόνδιος, εργαζόμενος της Νεστλέ, κατά τη διάρκεια κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, το 1957, θέλησε να πιει τον κλασικό του καφέ αλλά διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε ζεστο νερό. Σκέφτηκε λοιπόν να δοκιμάσει αυτό που έκανε ο Γιάννης Δρίτσας, αντιπρόσωπος της εταιρίας στην Ελλάδα, για ένα παιδικό σοκολατούχο ρόφημα: Σκόνη σοκολάτας, γάλα και χτύπημα. Από τότε η συνταγή έχει μείνει ίδια. Καφές, ζάχαρη, νερό και μπόλικο χτύπημα για να γίνει ο αφρός. Προσθέτουμε τα παγάκια, βάζουμε και το καλαμάκι και ρουφάμε καφέ για τις επόμενες 5 ώρες. Ιδανική συντροφιά για άραγμα ή μαραθώνιο τάβλι.
7) Cappuccino freddo
Η καλοκαιρινή εκδοχή του καπουτσίνο. Η βάση παραμένει ο espresso και το αφρόγαλα. Εδώ όμως έχουμε μπόλικο πάγο που δροσίζει το ρόφημα αλλά και το αραιώνει αρκετά όσο περνάει η ώρα.
8) Espresso freddo
Ένα ποτήρι γεμάτο τριμμένο πάγο, μια καλή δόση espresso κι είναι έτοιμος! Δυνατός αλλά και δροσιστικός ταυτόχρονα, ο freddo espresso έχει πάρει την πρωτοκαθεδρία στους καλοκαιρινούς καφέδες, αφήνοντας λίγο πιο πίσω το κλασικό φραπεδάκι που μας συντρόφευε για ατελείωτες ώρες στις καφετέριες.