makria gaidoura,παιχνίδια γειτονιάς

Παιχνίδια γειτονιάς

Πολύ πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα ίντερνετς, τα κομπιούτερς, τα τάμπλετ και τα λοιπά ηλεκτρονικά (του διάολου), για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους, τα παιδιά έβγαιναν στους δρόμους και έπαιζαν διάφορα παιχνίδια γειτονιάς.

Μερικά από τα παιχνίδια που έπαιζαν (απ’ ό,τι έχουμε ακούσει, είμαστε πολύ νέοι για να τα ξέρουμε…) είναι τα παρακάτω! Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Ποιο είναι το αγαπημένο σου από τα παρακάτω παιχνίδια γειτονιάς;

82
Διάλεξε το αγαπημένο σου παιχνίδι!

Πως παίζονται τα παιχνίδια του poll;

Μήλα

2 παιδιά βρίσκονται αντικριστά μεταξύ τους και πετάνε τη μπάλα. Ανάμεσα τους είναι η υπόλοιπη παρέα. Στόχος των 2 παιδιών είναι να πετύχουν με τη μπάλα τους υπόλοιπους, αν τα καταφέρνουν αυτός βγαίνει εκτός παιχνιδιού. Η υπόλοιπη παρέα πρέπει να πιάσει τη μπάλα πριν χτυπήσει στο έδαφος, αν καταφέρουν ξαναβάζουν στο παιχνίδι κάποιον συμπαίκτη που έχει βγει εκτός. Όταν μείνει μόνο ένας στόχος, τα δύο παιδιά έχουν μόνο δέκα ευκαιρίες να τον πετύχουν.

παιχνίδια γειτονιάς - Μήλα
Μήλα

Σπασμένο τηλέφωνο

Όλοι στη σειρά. Ο πρώτο ψιθυρίζει μία λέξη στο δεύτερο κι αυτός με τη σειρά του στον τρίτο. Αν ο τελευταίος καταφέρει να βρει τη λέξη (πράγμα απίθανο), πάει μπροστά και ξεκινάει με νέα λέξη.

παιχνίδια γειτονιάς - Σπασμένο τηλέφωνο
Σπασμένο τηλέφωνο

Κουτσό

Πρώτα πρώτα χρειάζεσαι μία πέτρα. Ρίχνεις την πέτρα μέσα σε ένα από τα τετραγωνάκια που είναι σχηματισμένα στο δρόμο. Εάν η πέτρα πέσει σε τετραγωνάκι που δεν έχει άλλο δίπλα του, τότε πατάς επάνω του με το ένα σου πόδι. Εάν πέσει σε τετραγωνάκι που έχει κι άλλο από δίπλα του, τότε πατάς με το ένα πόδι στο ένα τετραγωνάκι και με το άλλο πόδι στο άλλο τετραγωνάκι. Το κουτσό μπορεί να παιχτεί με πολλούς παίκτες. Αν κατά την επιστροφή σου από το τετραγωνάκι με την πέτρα, πατήσεις κάτω, χάνεις. Κερδίζει όποιος καταφέρει πρώτος να φτάσει στο “τέρμα”.

Κουτσό
Κουτσό

Λαστιχάκι

Παιχνίδι για τρία άτομα. Οι δύο διατηρούν το λαστιχάκι τεντωμένο σε διάφορα ύψη χρησιμοποιώντας το σώμα τους και ο τρίτος πρέπει να το περνάει είτε πηδώντας από πάνω είτε περνώντας από κάτω.

παιχνίδια γειτονιάς - Λαστιχάκι
Λαστιχάκι

Μακριά γαϊδούρα

Κλασσικό κάφρικο παιχνίδι. Η παρέα χωρίζεται σε δύο ομάδες. Η πρώτη σκύβει και σχηματίζει ουρά ο ένας πίσω από τον άλλο. Η δεύτερη ομάδα πρέπει να τους καβαλήσει, προκαλώντας άφθονα προβλήματα στους από κάτω αλλά χωρίς να πέσει. Αν όλα τα μέλη της δεύτερης ομάδας ανέβουν και μείνουν επάνω, κερδίζουν.

παιχνίδια γειτονιάς - Μακριά γαϊδούρα
Μακριά γαϊδούρα

Κρυφτό

Ένα θύμα άτομο μετράει μέχρι το εκατό με κλειστά μάτια και η υπόλοιπη παρέα εξαφανίζεται παντού. Αφού τελειώσει με το μέτρημα πρέπει να βρει τους κρυμμένους.

Κρυφτό
Κρυφτό

Τυφλόμυγα

Εδώ χρειάζεται μαντήλι. Αφού βρεθεί το θύμα άτομο και του κλείσουμε τα μάτια, τον στριφογυρίζουμε 4-5 φορές μέχρι να ζαλιστεί κι αρχίζουμε τα πειράγματα και τις σφαλιάρες. Το άτομο με τα δεμένα μάτια για να κερδίσει, πρέπει να πιάσει τον τελευταίο που τον άγγιξε και να τον αναγνωρίσει ψηλαφίζοντας τον.

Τυφλόμυγα
Τυφλόμυγα

Κυνηγητό

Ένας κι όλοι τους. Ένας από την παρέα ήταν ο κυνηγός που κυνηγούσε το υπόλοιπο τσούρμο. Σκοπός του ήταν να πιάσει κάποιον άλλο που θα έπαιρνε με τη σειρά του τη θέση του κυνηγού.

Κυνηγητό
Κυνηγητό

Αμπάριζα

Δύο ομάδες. Η κάθε μία επιλέγει ένα δέντρο/ στύλο, την «αμπάριζά» της δηλαδή.Κάποιος από την ομάδα που ξεκινάει, ακουμπάει την αμπάριζα της ομάδας του, φωνάζει “Παίρνω αμπάριζα και βγαίνω” και τρέχει προς την αμπάριζα των αντιπάλων για να την ακουμπήσει. Ταυτόχρονα όμως ξεκινάει και από την άλλη ομάδα ένας παίκτης. Σκοπός του είναι είτε να κυριέψει αυτός την αμπάριζα των αντιπάλων ή να ακουμπήσει τον επιτιθέμενο και να τον φυλακίσει. Διαδοχικά, ακολουθεί το επόμενο ντουέτο με τον ίδιο στόχο.

παιχνίδια γειτονιάς - Αμπάριζα
Αμπάριζα

Μπιζ

Παρόμοιο με την τυφλόμυγα. Ένας άτυχος ενώ έχει τα μάτια του κλειστά, τρώει σφαλιάρα (συνήθως στο χέρι) από τους υπόλοιπους και μετά προσπαθεί να μαντέψει τον θύτη.

Μπιζ
Μπιζ

Αγαλματάκια ακούνητα

Από τα πιο γνωστά παιχνίδια γειτονιάς! Ένας τα φυλάει με κλειστά μάτια και γυρισμένη πλάτη. Ρωτάει τους υπόλοιπους “Αγαλματάκια ακούνητα, αγέλαστα, μέρα ή νύχτα;” ενώ οι υπόλοιποι κουνιούνται και κάνουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι. Φωνάζουν “νύχτα”, αν δεν είναι έτοιμοι και “μέρα”, όταν πάρουν μια συγκεκριμένη πόζα. Όταν είναι έτοιμοι, εκείνος που τα φυλάει ανοίγει τα μάτια. Όλοι πρέπει να μείνουν ακίνητοι και αγέλαστοι. Όποιος χάσει, τα φυλάει στον επόμενο γύρο.

παιχνίδια γειτονιάς - Αγαλματάκια ακούνητα
Αγαλματάκια ακούνητα

Απάντησες σε αυτά τα γκάλοπ;